Alianța USR-PLUS Cluj trece de la o vreme prin anumite schimbări politice, iar modificările ce au avut loc în cadrul filialei celor două partide nemulțumește unii lideri.
În cauză este vorba despre deputatul Emanuel Ungureanu și senatorul Mihai Goțiu. În urma voturilor membrilor alianței USR-PLUS din Cluj, Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu nu au mai prins locuri eligibile pe listele partidului, pentru alegerile parlamentare.
Astfel, delegații care au desemnat candidații la alegerile parlamentare au hotărât ca cei doi parlamentari români să nu mai fie pe locurile eligibile ale alianței USR-PLUS. În locul acestora, au fost aleși să se implice în politică noi oameni. Parlamentarii clujeni și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu evenimentul ce a avut loc.
Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat în spațiul public că procedura de selecție a candidaților USR-PLUS Cluj pentru alegerile parlamentare a fost influențată de intervenții ale conducerii PLUS asupra delegaților locali, care au fost amenințați cu sancțiuni dacă votează membri USR.
Deputatul Emanuel Ungureanu acuză un „măcel politic” după alegerile interne ale USR-PLUS Cluj, afirmând că au existat „mizerii” și un „mecanism perfid” de desemnare a candidaților pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
“Nu plâng pentru că nu mai am o funcție, eu am înțeles să intru în spitale, să arăt mizeria din spitale, să fac plângeri penale, pentru ca sistemul sanitar să se facă bine, nu pentru gloria mea personală. (…) A fost o înțelegere meschină între colegii din”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu în legătură cu schimbările politice din cadrul alianței USR-PLUS.
De asemenea, în urma schimbărilor politice în cauză, Emanuel Ungureanu a decis să adere la o altă filială USR, clarificând însă că va rămâne membru al partidului în cauză.
Clasamentul din urma scrutinului
Cei 119 delegați care au participat la Conferința Județeană a Organizației USR-PLUS Cluj, au votat, duminică, lista filialei pentru alegerile parlamentare din decembrie. PLUS a fost reprezentat mai bine la alegeri, având 72 de delegați, în timp ce, USR a avut doar 48. Astfel, locurile eligibile au fost ocupate de membri PLUS.
În urma scrutinului, clasamentul pentru alegerile parlamentare ale USR-PLUS Cluj este următorul:
Senat – Bordei Cristian, Goțiu Mihai, Elek Levente, Petrescu Manuela;
Camera Deputaților – Murariu Oana, Băltărețu Viorel, Molnar Radu, Ciubucă Elena – Loredana, Ungureanu Emanuel, Nan Alexandrina – Ioana, Meșter Alina – Maria, Rigman Ciprian – Doru, Chirilă Radu – Ioan, Botoroagă Cornel.
Cum comentează Murariu Oana nemulțumirile și acuzațiile parlamentarilor clujeni
Murariu Oana, avocata care a deschis Camera Deputaților, are 32 de ani și nu a mai activat în politică până în prezent. Contactată de Gazeta de Cluj, Murariu Oana și-a exprimat punctul de vedere în numele colegilor de la PLUS, cu care a discutat, și a evidențiat și perspectivele proprii asupra schimbărilor politice în ceea ce privește acuzațiile din partea parlamentarilor care nu au mai prins loc pe listele de la alegeri.
“Domnul Ungureanu și domnul Goțiu sunt supărați, este uman, pentru că au început proiecte de lege și e normal să fi vrut să le continue. Am mai spus și o voi mai spune – proiectele de lege vor fi continuate, indiferent cine merge în Parlament din partea alianței USR-PLUS”, a declarat Murariu Oana.
“În ceea ce privește procesul electoral al alianței, acuzațiile nu sunt accurate (r. corecte, precise) în forma în care au fost expuse în spațiul public, în sensul că în cadrul alianței există un protocol între USR și PLUS pentru organizarea acestor alegeri. Acest protocol nu este doar la Cluj, ci este la nivel național, și a fost pus în aplicare în toată țara. De la acest protocol se poate deroga la nivel teritorial, doar prin acordul ambelor părți, adică USR și PLUS. La Cluj nu a existat un astfel de acord, s-a decis să mergem pe procedura comună.
Procedura aceasta presupunea ca, în primă fază, să fie aleși delegați. Delegații aceștia sunt votați de către toți membrii. Deci practic toți membrii, și din cadrul USR, și din cadrul PLUS, au avut drept de vot. Și membrii au votat delegat- deci persoane care să le ducă mai departe voința. Iar acești delegați au fost inițial 120, dar ulterior au fost 119 pentru că a avut loc o neconcordanță. Au fost de fapt 119 persoane cele care au votat candidați”, a explicat avocata Murariu Oana.
Aceasta subliniază că acuzațiile din partea deputatului Emanuel Ungureanu și a senatorului Mihai Goțiu sunt de fapt niște supărări personale, iar declarațiile făcute în spațiul public nu sunt neapărat ancorate în realitate.
“Domnul Ungureanu spunea că nu a avut parte de suportul colegilor. Din punctul meu de vedere, a avut tot suportul la alegerile locale. Noi, toți, și de la USR, și de la PLUS, am obținut semnături; a avut parte de suportul alianței când a candidat la Primărie.
Cât despre domnul Goțiu, a spus că au fost amenințați cu sancțiuni cei care votau membri USR. Ei personal au fost delegați, deci vreau să fie clare aceste afirmații”, a subliniat Murariu Oana.
“Noi, în Cluj, am avut alegeri interne, tocmai pentru că mergându-se pe protocolul de la nivel național, pe sistemul de delegați, am vrut să vedem care este voința membrilor, pe cine vor să aleagă membrii din Cluj pentru a-i reprezenta mai departe la alegeri.
Ar trebui, în principiu, să se respecte voința partidului. Am avut aceste alegeri interne în cadrul cărora eu am ieșit pe primul loc și, automat, s-a discutat despre respectarea voinței membrilor. Pentru că delegația asta reprezintă – vocea partidului din Cluj”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Murariu Oana.
Ce se află în spatele scandalului din USR-PLUS Cluj
“Nu au fost intervenții”, a clarificat avocata. “Până la urmă, votul ar trebui să fie secret și a fost secret. Am văzut că buletine de vot au ajuns în presă, dar totuși nu se poate vedea cine, ce a votat. Eu nu sunt de acord cu faptul că aceste buletine au ajuns în presă, dar oricum nu se vede cine, ce a votat. A existat această discuție. Dacă au existat alegerile interne, delegații ar trebui să reprezinte voința membrilor partidului până la urmă. Delegații au votat cu cine au dorit. Aceasta a fost de fapt situația.
Este vorba strict de respectarea protocolului național, cu aceste rezultate la Cluj, pentru că noi asta reprezentăm ca și alianță. Din punctul meu de vedere, avem oameni competenți.
Ne rezervăm dreptul să alegem cine considerăm că este, în acest moment, cel mai bun să ne reprezinte. Cine este cel mai reprezentativ pentru noi.
Rezultatele au fost o surpriză, dovada faptului că toată lumea are șanse egale. Domnul Goțiu și domnul Ungureanu vor beneficia de colaborare în echipă dacă vor dori, iar proiectele lor bune vor fi discutate și vor continua. Practic, nu văd nicio tragedie prin faptul că domnii nu vor mai fi în Parlament. Cine se implică, are potențial să ocupe diverse poziții, funcții, pentru că are vizibilitate și poate să-și implementeze proiectele, fie că e în Parlament, fie că e în Executiv.
Cred că este o supărare personală, dar nu le văd încurcate deloc proiectele, dimpotrivă, însă asta depinde și de dumnealor. Dacă vor să colaboreze, noi avem toată deschiderea în acest sens.
Iar în legătură cu alegerile, votul democratic primează, nu putem contesta voința membrilor. Dacă membrii decid cine să ne reprezinte, aceasta este voința membrilor și trebuie să o respectăm”, a declarat avocata Murariu Oana.
Cu ce ocazie se baga in seama fața asta de anus, cadru ieftin al lui Ciolos? Cat tupeu pot sa aiba lepadaturile acestea?? Politrucii PSD-isti sunt eleganti fata de cozile de topor aduse ”cu autobuzul” de taranucul securist de Salaj.
Si cam ce proiecte au autobusistii astia ai lui Ciolos? Sa taie si aia trei brazi care au mai ramas prin muntii Clujului?
Comenteaza cei care nu valoreaza nici cat unghia degetului mic al lui Ciolos.
Dar cert e că numitorul comun al jafului ideologic e contactul cu fosta miliție politică, organ opulent altminteri marxist organizat.