Zakarias Zoltan și Kulcsar Terza Joszef Gyorgy, deputați UDMR, s-au trezit, în prag de sărbători, să depună două proiecte legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia culturală a comunității maghiare din România.

Marcel Ciolacu, premierul României, le-a tăiat rapid aripile acestor deputați UDMR, cerând parlamentarilor să respingă de urgență „inițiativele toxice”.

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a scrie premierul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit surselor G4Media, parlamentarii au primit mesaj de la Secretariatul General al Guvernului să fie pe fază, în eventualitatea convocării unui plen al Camerei Deputaților, în format hibrid, între Crăciun și Revelion, în scopul adoptării unor noi modificări legislative.

Kulcsar Terza Joszef Gyorgy, UDMR- unul dintre deputații care a depus proiectele mai sus menționate

Sursele G4Media informează că se încearcă însă și introducerea de noi modificări legislative controversate.

Potrivit proiectului privina autonomia Ținutului Secuiesc depus de cei doi deputați UDMR, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”.

„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtone a ținutului istorice de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propira ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiect.

Zakarias Zoltan, celălalt deputat UDMR care vrea autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc

Citește și: Revoluția din decembrie 1989. La Cluj au murit 29 de oameni, iar alţi 52 au fost răniţi în timpul confruntărilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.