Kiss Karoly (sau Kiss Korci, cum mai este cunoscut) a fost adjunctul lui Toma Rus, pe vremea când cel din urmă era șef al BCCO Cluj. Dintr-un material publicat de ziardecluj.ro, aflăm că, Kiss Karoly, fost șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca în perioada 2009 – 2016 a declarat în fața judecătorului într-un dosar penal aflat în etapa camerei preliminare că au existat momente în care nici el nu știa exact ce calitate avea, dincolo de funcția de conducere. ”Aceste etichete erau date pentru a ”pușca” pe procedura penală și a albi legalitatea interceptărilor”, scrie ziardecluj.ro. Practic, materialul scoate la iveală rețeaua prin care se efectuau interceptările.

Vă prezentăm în continuare materialul publicat de ziardecluj.ro:

”Mihai Rus, Andrea Marian, Vasile Giurgiu și Kiss Karoly sunt patru oameni care dețin sau au deținut funcții de conducere în Brigada de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca. Aceștia au fost interogați într-o sală de judecată, în ședință publică, într-un dosar penal aflat în etapa camerei preliminare. Cu toate încercările de a scuza modul ilegal prin care s-au obținut interceptările la Cluj-Napoca, coroborat cu adrese ale SRI-ului (care inițial nu recunoștea că era în spatele interceptărilor), toate probele cu convorbirile telefonice au fost EXCLUSE de la DOSAR. Problema cu cei patru angajați ai sistemului a fost că au invocat la audieri partea cu SECRETUL PROFESIONAL. Greșeala lor a fost că nu au folosit scuza aceea pentru același tip de informații.

Cine-i polițistul, cine-i SRI-stul?

KISS KAROLY a fost șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca în perioada 2009 – 2016. Teoretic, Karoly era ofițer judiciar. Acel om care acționează la ordinele procurorului, având calitatea de polițist. Potrivit declarației sale, au existat moment în care nici el nu știa exact ce calitate avea, dincolo de funcția de conducere. Aceste etichete erau date pentru a ”pușca” pe procedura penală și a albi legalitatea interceptărilor. Dar nu doar în cazul lui Karoly, ci al multora.

„În ultimii 5 ani au existat perioade în care o parte din polițiștii din cadrul Serviciului De Operațiuni Speciale au avut calitatea de ofițeri şi agenți de poliție judiciară și perioade în care li s-a retras această calitate, după care au primit-o înapoi, dar nu pot preciza intervalul temporal exact în care eu am avut și în care mi s a retras această calitate. Eu nici nu știu daca mi s-a retras vreodată această calitate întrucât circulau hârtii, era o procedura destul de complexă cu avizarea procurorului general, iar eu eram șeful serviciului. Nu eu puneam în executare mandatele de supraveghere”, susține Karoly.

Întrebare procuror: Cum se puneau în acea perioadă în executare mandatele de interceptare?

R: Nu sunt în măsură să răspund pentru că sunt ținut de obligația de a păstra secretul profesional, procedura fiind clasificată strict secret.

Și totuși, cum erau clujenii interceptați?

În vreme ce Karoly, ieșit acum din sistem, credea că păstrează ”rețeta secretă” a interceptărilor, Vasile Daniel Giurgiu, fostul șef al Biroului de Exploatare Tehnica din cadrul Serviciul Operațiuni Speciale a răspuns la această întrebare. Potrivit celor declarate la audieri de către Giurgiu, punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică se făcea pe baza autorizărilor care li se remiteau de către parchet printr-o adresă. SOS punea în executare aceste mandate PRIN INTERMEDIUL SRI, iar după apariția deciziei CCR au fost nevoiți să se descurce singuri. SRI stabilea conexiunile la operatorii de telefonie (rețelele mobile prin care funcționau cartelele celor interceptați).

Teoretic, ce vorbeau suspecții la telefon era înregistrat într-un program secret, la care lucrătorii SRI nu aveau acces. Mai mult și SOS s-a spălat pe mâini zicând că acele convorbiri se predau în formă brută.

„Li se punea (n.red. procurorilor de caz, ofițerilor judiciari) la dispoziție toate convorbirile integral în forma brută, pe suport optic, procurorul selecta convorbirile relevante şi pe baza acestei selecții operatorul reda în note întreaga convorbire selectată de procuror ca fiind relevantă, după care ofițerul de caz sau procurorul întocmea procesele –verbale”, a precizat Giurgiu.

Acesta a mai recunoscut că existau ”situații excepționale” în care procurorul selecta dintr-o convorbire doar o anumită parte pe care o aprecia ca fiind relevantă și doar segmentul respectiv era cuprins în notele de redare. Frumos, nu? Așa se face ca unele convorbiri care au stat la bază ca probatoriul al infracțiunilor erau în fapt scoase din CONTEXT.

Dar mai e un aspect. Ce nu știa Giurgiu când a fost audiat era faptul că o colegă de-a lui a răspuns diferit la întrebarea „CINE SELECTA care convorbiri erau RELEVANTE”. Molnar Delia susținea că „discuta cu ofițerul de caz şi stabileau ÎMPREUNĂ care sunt convorbirile relevante pe care ulterior le reda”. Confruntat cu această afirmație, Giurgiu a revenit asupra declarației: „Da, până la urmă ofițerul de caz decidea relevanța convorbirii sau părții din convorbire relevante”.

„La SOS era o conexiune privată de calculatoare, respectiv o rețea de calculatoare independentă, adică nu era interconectata la alte rețele și era strict dedicată punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, care avea loc prin transmiterea mandatelor de supraveghere Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor”, a mai dezvăluit acesta.

Întrebare: Cine lucrează în Centru Național de interceptare a Comunicațiilor?

R: În primul rând nu știu și în al doilea rând face parte din angajamentele asumate la pensionarea mea de a păstra secretul de serviciu.

De ce aveau nevoie atât de mult de SRI?

Puterea a aparținut SRI-ului într-o manieră în care nu se putea concepe că e greșit acest aspect. De-a lungul timpului, după căderea COMUNISMULUI, nu a existat un serviciu mai puternic decât SRI. Nu cădeți în argumentul cu ”siguranța națională”. Este de neconceput ca SRI să dețină atâta putere și informație despre civili, doar printr-o dispoziție dată de procuror, plimbată pe la SOS. În dosarul în care au fost audiați acești angajați de la Cluj-Napoca, cu prima ocazie, SRI s-a spălat pe mâini și dădea vina pe ei. Instanței i se comunica să fie cei de la SOS trași la răspundere. În realitate, Direcțiile de Operațiuni Speciale din ȚARĂ nu AVEAU SEMNĂTURĂ, tati! Codul de procedură penală spune că persoana autorizată să efectueze interceptările asigura semnarea electronică a acestora ”utilizând o semnătură electronică extrinsă bazată pe un certificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat”.

„Din 01 decembrie 2016 Serviciul de Operațiuni Speciale s-a transformat în brigadă (BOS) și a fost condus de Kis Karoly care s-a pensionat o august 2016. Kis Karoly era șeful serviciului echivalentul brigăzii de astăzi și Giurgiu Daniel era șeful biroului, echivalentul Serviciului Exploatare Tehnica de astăzi pentru că biroul s-a transformat în serviciu. Brigada de Operațiuni Speciale nu are semnătură electronică, pentru că Brigada Cluj nu are legatură directa cu funizorii de telecomunicații. Această legătură se face prin intermediul CNIC, fiind singurul organ abilitat să puna în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, conform Ordonanței nr. 6”, a mărturisit Andrea Raul.

Interceptările purtau semnături ale SRI și ITA.

Întrebare: Persoana care inscripționa suporturile optice pe care erau puse interceptările, primea înregistrările de la SRI?

Răspuns: Nu, dar pentru mai multe detalii aș încălca secretul de stat.

Incerceptări dublate și asumarea legalității interceptărilor

De departe, cel mai frumos răspuns a fost dat de către Mihai Rus, Șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca. Audiat într-o cauză penală, Rus a fost întrebat dacă își asumă legalitatea și corectitudinea cu care clujenii sunt interceptați. Răspunsul a fost scurt și concis: NU.

Mai mult, dat fiind că la dosarul respectiv existau interceptări dublate și diferențe între dimensiunile fișierelor audio (care conțineau convorbiri între cei interceptați) Rus susține că:

„Explicația o poate da doar SRI, care are în subordine CENTRUL Național de Interceptare. Au mai existat situații în care au apărut sesiuni dublate sau chiar triplate, fiind generate automat de sistem, iar operatorii noștri nu au cum să intervină”.

Întrebare: Știti dacă şi alte instituții ale statului dețin mijloace tehnice de înregistrare operativă și interceptare?

R: Nu cunosc acest aspect.

Nulitatea absolută

Instanța nu a avut încotro și a exclus toate interceptările din dosarul respectiv, concluzionând că au fost obținute ilegal.

„În temeiul art.102, alin.2, 3 și 4 din Codul de procedură penală, exclude din materialul probator toate procesele-verbale în care a fost consemnat rezultatul activităților de supraveghere tehnică, respectiv procesele-verbale de redare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor interceptate și înregistrate, precum și suporții optici care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică. În conformitate cu Decizia CCR nr.22/18.01.2018, dispune îndepărtarea fizică din dosarul cauzei a tuturor acestor mijloace de probă (procesele-verbale de redare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor interceptate și înregistrate) și a tuturor suporților optici care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum și eliminarea tuturor referirilor la aceste mijloace de probă și redării conținutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr.XXXX al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar în acest sens trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în vederea aducerii la îndeplinire a măsurilor de excludere din dosar și din conținutul rechizitoriului a probelor declarate nule absolut și a referirilor la aceste probe”, se arată la dosar”.

Într-un material intitulat ”Familia lui Kiss Karoly, şeful de la Filaj, face slalom printre plângeri penale” și publicat în Gazeta de Cluj, am arătat că soţia comisarului Kiss Karoly a fost condamnată pentru luare de mită. Citește detalii AICI.

Citește pe aceeași temă:

În prezent, Kiss Karoly face parte din staff-ul administrativ al CFR Cluj, fiind responsabilul de ordine şi siguranţă, unde șeful securității este fostul chestor Toma Rus.

Citește și: Protejatul lui Deritei, Kiss Korci, va fi şef peste spionii din Cluj

1 COMENTARIU

  1. Rus Mihai, actualul sef al Serviciului de Operatiuni Speciale Cluj, este nepotul fostului ministru de interne Rus. Si-a plantat bine PSD ul oamenii in functii cheie ca sa poata avea acces la toate informatiile confidentiale din interceptari si filaj. Si sa nu uitam ca Rus Ciprian, seful politiei municipiului Cluj Napoca este nepotul fostului chestor de politie Pop Puscas Teodor, fost parlamentar PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here